Åke gav Kungen

 en nytryckt bok

 

SÄVAR
”Ers Majestät, jag heter Åke Lundgren och är minst 250 år gammal. Jag har gett dagliga rapporter från 1809”. Så inleder författaren och Norranmedarbetaren Åke Lundgren sitt samtal med kungen. Sedan överlämnar han första exemplaret av den bok där rapporter som publicerats i Norran sedan 16 maj har samlats.
Det var nyhetschefen på Norran, Hampus Råde, som kläckte idén om att bevaka 1809 som om det var då, med en daglig rapportering. Han bad Åke Lundgren göra jobbet, och Åke var inte sen att tacka ja. Sedan dess har det varje dag i Norran kommit en rapport, allt från hur Varuträskbönder försvarade sin by till svältande ryssar i Daglösten.
Egentligen slutar serien 3 september, men nu när kungafamiljen skulle komma för att uppmärksamma Märkesåret skyndade man på processen och gjorde en bok av alla rapporter för att kunna överlämna ett nytryckt exemplar efter att kungafamiljen bevittnat den återskapade striden i Sävar på onsdagseftermiddagen.
När kungen tar emot boken frågar han:
– Vem är det som skrivit den?
–  Det är jag, svarar Åke Lundgren och vänder på boken för att visa baksidan. Där finns en bild av Åke själv, vattenkammad i mittbena, med farfars runda glasögon långt ned på näsan, med fin rock och krås.
– Då skrattade kungen och sedan fick jag skaka hand med både honom och drottningen, berättar Åke efteråt.
Men hur kändes det i benen och magen när du stod där?
– Det gick bra. Jag har varit igång sedan fem på morgonen så det är mest skönt att det är över, säger Åke Lundgren.
Sedan ringer han frugan Eva hemma i Malå och berättar detaljerat om vad som hänt. Efter det sätter han sig i bilen för att åka hem, lossar på slipsen och pustar ut.

Susanne Lindberg i tidningen Norra Västerbotten 20 augusti 2009

Foto: Ulf Johansson

 

 

SE ETT FILMKLIPP

 

Exempel på uppslag i boken

 

 

Tillbaka till Dokumentära böcker