Senaste nytt!



 

 

 

Långa lappflickan

 - romanen och bakgrunden

 

Nu finns den som E-bok.

Läs på din dator, iPad eller läsplatta!

Den digitala utgåvan innehåller ett helt nyskrivet kapitel som du inte hittar någon annanstans.

Här redovisas de allra senaste forskningsrönen om ett unikt och fascinerande människoöde.

Boken är rikt illustrerad.

Du hittar E-boken (liksom papparsutgåvan) i din internetbokhandel.

 

Läs mer om Stor-Stina

Artikel i Allt om Historia

 

Min son Hans överraskade i dag med en specialkomposition för att hans gamle far blivit ännu äldre. Jag njöt!

Du kan också lyssna på den här


   

Rader år 2009

Sommaren 2009 mötte jag kungen och drottningen i Sävar och fick tillfälle att överlämna det första exemplaret av en ny bok: "1809 - Ockupationen av Västerbotten". Läs mer om mötet HÄR

I väntan på kungen och drottningen.

Bakom min rygg syns Hampus Råde, redaktionschef på Norra Västerbotten och initiativtagare till bokprojektet.

OCH HÄR ETT FILMKLIPP


Grattis Ylva!

Foto: Jenny Nilsson

Med filmen "Flickan bredvid" har vår dotter blivit en av tre stipendiater och hedersbelönade i det norrbottniska konstprojektet "Face me", detta bland 116 bidrag som lämnats in.

Filmen bygger på en dikt av Ylva och hon har själv gjort hela arbetet (klippning, redigering mm). Filmen ska nu under ett år framöver ingå i en vandringsutställning i Norrbotten tillsammans med fem bidrag från varje skola.

Ylva studerar första året på estetprogrammet vid Sandbackaskolan i Arvidsjaur.

Jättegrattis från hela din familj!

 

Rader år 2008

Kortfilmen "Mitt liv som trailer" har vunnit priset som "Sveriges bästa kortfilm" på filmfestivalen i Göteborg.

Min son Hans har gjort originalmusiken. Se mer på Hans egen hemsida. Klicka HÄR

 


Den 25 april medverkade Hans i P4 Radio Norrbotten där han sjöng och framförde egna låtar, samt berättade om sitt skapande av filmmusik och en kommande filmmusikutbildning i Stockholm. Du kan höra mer på Hans egen hemsida. Klicka HÄR


Några bilder från Malå kommuns jubileumsshow den 4 januari - firandet av kommunens 25 år som "fri" kommun. Medverkade gjorde bland många andra min son Hans. En härlig kväll som lockade cirka 1 200 besökare.


Rader år 2007

Gissa om vi är glada? Inte att undra på kanske, för det händer roliga saker i familjen.

Vår son Hans har blivit utvald till att medverka i Sveriges Televisions stora satsning ”Tittarnas önskekonsert” som spelas in nu på lördag (16 juni) på Skansen i Stockholm.

Hans komposition ”Asian water” har bearbetats och kommer att framföras av Sveriges Radios symfoniorkester i programmets andra del som visas på midsommardagen.

Det är sjätte året i rad som SVT sänder önskekonserten och nytt för i år är att tittare och lyssnare själva kunnat skicka in egna bidrag. Hans tog chansen och bland ett hundratal som kom in valde tonsättaren Tebogo Monnakgotla ett stycke skrivet av Hans. Det framförs nu tillsammans med en rad klassiska verk valda av svenska folket.

Hans medverkar själv i ett samtal med programledaren Kattis Ahlström.

Del 2 av ”Tittarnas önskekonsert” sänds på dessa tider:

SVT1 lördag 23 juni (midsommardagen) kl 21:00, repris söndag 24 juni kl 16.00

Första delen av programmet sänds nu på lördag kl 21.00, med repris söndag kl 16.00

Bägge delarna sänds även i radio, P2, fred 22 juni kl 19.30, repris sönd 24 juni kl 22.00

Mer information finns på Hans egen hemsida på nätet.

Rader år 2006


Rapport från seniormässan på Globen i Stockholm

Tillsammans med Christina Renström (Malå Turism) och Guldrikets Karin Fällman utanför Globen. Foto: Jerry Malmin.

 

Kanske måste man söka sig ut i världen för att upptäcka var man hör hemma. Kanhända måste tiden göra sitt? Ja, kanske är det först med åren man lär sig var hemmet finns. I Västerbotten.

Jag har tillbringat tre dagar i den stockholmska Globen, denna förvuxna golfboll som av och till fungerar som kulturens högborg. Jag åkte dit för att tillsammans med representanter för länet, i min roll som författare, berätta om den guldfeber som under 1900-talet omvandlade stora delar av Västerbotten till ett Klondyke och som jag nu skildrar i en bok med namnet Guldfeber.
Jag har delat med mig berättelsen om en förvandling som skänkte välstånd och hopp till en landsända som förmodligen skulle ha sett helt annorlunda ut i dag om det inte varit för guldet och febern.

Jag var en av många på en seniormässa och det som framförallt slog mig är att det överallt finns västerbottningar, eller åtminstone "norrlänningar", som aldrig släppt taget om ursprunget och rötterna. En västerbottning är och förblir en västerbottning.
Nog verkade de rentav lite febriga, dessa utflyttade västerbottningar, när de av slumpen eller mera målmedvetet hittat fram till den monter som Guldriket, Västerbottens Turism och Vilhelmina gemensamt förfogade över.
- Är det Jämtland? Norrbotten? Jaså, Västerbotten! Det går lika bra, det är i alla fall nästan som hemma.
För det är hemmet det letar efter, dessa utflyttade och vilsekomna. De som växt upp i Skellefteå (rentav Kusmark!), någonstans i inlandet, eller kanske någon annanstans i detta som lite svepande brukar kallas Norrland. Nu stod de där alla och kalasade på det torkade renköttet och osten. Visst är den från Burträsk? Och de dröjde sig kvar. Har man en gång hittat hem vill man inte genast fara.
Och visst blir man som författare förundrad, rentav en smula generad, när två underbara damer i den övre senioråldern plötsligt står där, arm i arm, slår samman händerna och leende säger: - Vi är din fanclub!

För på en mässa som denna träffar man de pigga, entusiastiska seniorerna. De som haft turen att behålla hälsan och som nu ska läsa, för att sedan ge sig ut och resa - något som turistiska besöksmål runt om i landet givetvis gottar sig åt, så också i den del av världen som kallar sig Guldriket.
Jag har varit på många mässor, men seniormässan i Globen är något extra. En plats där man faktiskt hinner med och där larmet är måttligt. En mässa som gör människan glad för att man kan ge något meningsfullt åt de som förtjänar det. Och då hoppas man att man själv ska få detsamma när man så småningom kan kalla sig senior.

 

Folkmusikern David Eriksson spelar nyckelharpa för besökarna i den västerbottniska montern.


Rapport från bokmässan i Göteborg

Jag har varit på bokmässan i Göteborg för att berätta om min nya bok "Guldfeber". En rolig och givande upplevelse, men i sanningens namn också en smula ansträngande. Över 100 000 besökare, som denna mässa har, är väl inte vad en glesbygdsbo som jag är van.

Här några bilder från Västerbottens och Norrbottens gemensamma monter, i mitt tycke en oas i detta vimmel av människor, upplevelser och ljud.

Foto: Linda Eriksson


Några kommande framträdanden (mer information längre fram):


11 september:

Vi har varit på Kulturnatten i Luleå där vår son Hans medverkade i två sammanhang: som sångare och musiker i Stadsparken där han framförde ett program med egna nyskrivna låtar och vid Konstens hus där han framförde en eldshow, något som kallas Poi, också den till egen musik. En härlig kväll med många upplevelser.

Här är några bilder från kvällen. Kolla även Hans egen hemsida www.hanslundgren.com

.

28 maj:

Grattis Eva och Freja som i dag blev trea i lydnadstävling klass I (bland 8 tävlande) och dessutom kammade hem ett förstapris individuellt.

Deras allra första riktiga tävling - och dessutom på Mors Dag!

 Inte att undra på att de ser nöjda ut!


15 mars:

Så ser det ut, omslaget till boken om Guldriket. Boken är nu färdigskriven och arbete med att förbereda utgivningen pågår. Boken ges ut under 2006.

Håll ut! Mer information kommer.

 


Rader år 2005


26 september:

Ur en pressrelease från Guldriket 2005-09-26

 Åke Lundgren skriver bok om Guldriket

Guldriket är en tematisk destination där man kan följa guldets väg från malm till färdig guldtacka och vägen, som går via flera guldkantade besöksmål, är kantad av fantastiska berättelser. Dessa berättelser vill EU-projektet Guldriket ta vara på genom att ta fram en bok om Guldriket.

Under 1900-talet skedde en omvandling av såväl inland som kustland i norra Västerbotten. Värdefulla malmfyndigheter ledde till att gruvor öppnades i flera kommuner: Malå, Lycksele, Norsjö och Skellefteå. Orter som Adak och Kristineberg bytte ansikte, nya samhällen byggdes vid sidan av de gamla. Boliden föddes ur närmast ingenting. Varuträskgruvan hade en kort men intensiv blomning. Världens längsta linbana byggdes. Rönnskär byggdes vid havet och Skellefteå beslöt att kalla sig Guldstaden.Gamla näringar ersattes av nya. Människor flyttade in och med dem följde nya idéer och kulturyttringar. Vad hände egentligen? Hur påverkade det människorna?

Efter snart hundra år är det dags att sammanfatta – och blicka in i framtiden. 

EU-projektet Guldriket har gett författaren Åke Lundgren, Malå, uppdraget att skriva en bok om Guldriket och dess människor, en bok som skildrar historien, men också med kopplingar till dagens turistiska aktiviteter och som tar sikte på framtiden. Åke har nu påbörjat arbetet.

— Min förhoppning är att åstadkomma en bok till glädje för många, säger han. Exakt var det landar är svårt att säga så tidigt, men tanken är ett slags berättande dokumentär där människor och händelser står i centrum. Det känns oerhört spännande!

Tanken är att boken ska öka kunskaperna om det område som i dag kallas Guldriket. En studiehandledning kommer också att skrivas till boken och det finns redan nu ett starkt intresse från studieförbunden. 

Guldrikets hemsida


24 september:

Några aktuella kommande framträdanden:

1 oktober kl 15.30: Jag framträder i min födelseby Kusmark under SKEFO-dagarna i Kågedalen. SKEFOs hemsida

20 oktober kl 19.00: Sorsele bibliotek

22 oktober ca 19.00: Källan i Åmliden (inom Norsjö)

14 november kl 19.00: Högås (inom Vännäs)


18 mars:

Har återupptagit den släktforskning som jag påbörjade redan på 60-talet när jag bodde i Björnmoran.

Sammanställningen är långt ifrån klar (och blir det kanske aldrig), men jag har ändå valt att lägga ut uppgifterna på hemsidan ("Rötter och Anor" i menyn på startsidan). Jag kommer att komplettera uppgifterna med jämna mellanrum. Mer kommer!

Fel kan säkert förekomma - och många brister. Jag är tacksam för synpunkter och tips på hur jag kommer vidare i min forskning..


20 februari:

Årets Malårevy är färdigspelad. Min lilla roll var att jag spelade och sjöng med bandet - och dessutom att jag sjöng i Malås eget "Idol". Där framförde jag Brainstorms "My star", en i mitt tycke härlig schlagerlåt. Eller är det pop?

Klicka på bilderna om du vill se dem i större format.


19 januari:

Nu laddas upp för Malårevyn 2005. Jag deltar i husbandet Demens. Se mer under "Musiken" där det också finns en del ny historik och några ljudliga smakprov.


1 januari:

Familjen har fått en ny medlem, valpen och "portisen" Freja. Se mer om henne (och "storasyster" Carla) genom att klicka i menyn till vänster.


Rader år 2004


8 november:

Den 20 - 21 november spelas "Polykarpus dröm" vid Riksteaterns Teaterdagar i Hallunda, Stockholm, en helg fylld av teater. Läs mer på Riksteaterns hemsida eller Länsteatern i Jämtland - Härjedalen


11 september:

Kommande vecka, 15 - 19 september, finns Skellefteå Museum i Malå för att lyfta fram bygden på en rad olika sätt. Jag medverkar med ett föredrag lördag 18/9 kl 13.00. På Malåborg.

Läs mer på Skellefteå museums hemsida


22 augusti:

Jag har har varit till Österbotten i Finland där jag medverkade vid litteraturdagen, ett inslag i Nykarlebys kulturvecka.

Här kan du läsa en artikel som var införd i Vasabladet


27 maj:

Lördag den 19 juni blir det utomhusrock vid kurhotellet Källan, beläget på Västerbottens högsta berg. Och Rockbandet Demens deltar förstås. Läs mer på Källans hemsida


11 maj:

Vi har fått ett nytt vilddjur på gatan. Se mer under "Carlas sida" (i menyn till vänster).


29 mars:

Så har vi rockat loss igen, Deadline - Norra Västerbottens eget företagsband.

Det var tredje gången. Första gången vann vi, men den här gången blev det "bara" en andraplats. Inte så illa det heller. "Silver" låter ju bra. Och roligt hade vi förstås. Det hela ägde rum på Etage i Skellefteå fredagen den 26 mars.

 

Från vänster Bertil, Conny, Åke, Roine och Lennart. Skymd vid trummorna: Tobias.

Foto: Leif Andersson

(Se mer under "Musiken" - Deadline)


Rader år 2003


19 december:

Ännu en av mina romaner har finns nu utgiven i Storstilsbiblioteket, det vill säga en bok med större stil än vanligt. Serien produceras i Nederländerna (!) men böckerna är på svenska. Kan lånas på biblioteken.

Sedan tidigare finns följande böcker utgivna i samma serie: 

Furstens hus, Polykarpus dröm, Spanskans år, Storspovens sång, Suckarnas allé, En levande stjärna och Guldtuppen. Fråga efter dem på ditt bibliotek!

 


15 december:

Hurra! Gästboken fungerar igen efter en tids bortavaro. Hoppas det håller i sig året ut. Välkommen!

För övrigt har Länsteaterns uppsättning av "Polykarpus dröm" blivit en rejäl succé, vilket förstås är glädjande. Turnén förlängs nu och pjäsen återkommer nästa år. Mer information om det kommer längre fram. Tills vidare kan du läsa mer om pjäsen om du följer länkarna på startsidan.


NU KOMMER "POLYKARPUS DRÖM" TILL MALÅ

Se bilder från föreställningen här

25 november

Polykarpus dröm på Forum kl. 19.00

Helaftonsföreställning (2 tim. inkl. paus) av Länsteatern i Jämtland-Härjedalen efter en roman av Åke Lundgren. Förköp: Pressbyrån Malå, Malå bibliotek. Arr: Malå Teaterförening

26 november kl 19.00 ges en föreställning i Tväråträsk (Sorsele), hembygdsgården.


27 september:

Onsdagen den 24:e blev en alldeles speciell dag för mig. Det var min födelsedag och bättre present än en premiär på "Polykarpus dröm", byggd på min bok med samma namn, dramatiserad av Olle Törnqvist och framförd av Länsteatern i Jämtland-Härjedalen, kunde jag väl inte ha fått.  

Efter premiären. Teaterchefen Gustav Kling tackar alla och uppvaktar ett lyckligt födelsedagsbarn.

Tillsammans med teatergänget - ett underbart gäng.

Och så här skrev Svenska Dagbladet om premiären:

"Polykarpus dröm" är teater som spränger sina gränser. Den enkla, självklara berättartonen liksom exploderar inifrån av all den längtan Valdemar Polykarpus bär inom sig och den utopiska vilja som här gestaltas: att vilja och bygga en förlängning av sig själv, att spegla sitt vara genom universum och vägra vara grå och stå, begriplig och vanlig. Polykarpus bygger sitt Babelstorn trots att hustrun dör och att barnen, fyra flickor, alla blir så olika. Barnen representerar temperament och personlighetstyper som var Valdemar en Noa, en urfigur som sprider stammar över jorden.
Så blir Fröjdvallen en plats som speglar världen och rymden, längtan och egensinnighet. Ensemblen är förträfflig och byter roller med en knyck på huvudet, en basker och en attityd. Pär Andersson spelar Valdemar Polykarpus med en grundad närvaro som påminner om n" Rolf Lassgård. Caroline Rauf som Mariana är påtaglig och kärleksfull som en Penelope när maken far med tanken genom rymdhavet. Kiki Korths-Aspegren är stram, rak och sjunger subtilt vackert som berättarröst. Bo Hammarlund kastar sig vigt och humorfyllt mellan präster, magistrar, flygkaptener och surmulna husbönder.
"Polykarpus dröm" är en litet under, en flygtur till stjärnor och utopier med en bygdegård som landningsbana.

Lars Ring

15 september:

Bokpremiär på Skellefteå Stadsbibliotek 18 september kl 19.00. Medverkande: Georg Andersson, Hans Erik Arleskär, Åke Lundgren och Solja Krapu


Litterär frukost i Umeå Stadsbiblioteket / Bibliotekscaféet fredag 19 september kl 08:15. Åke Lundgren berättar om antologin. Medverkar gör även Hans-Erik Arleskär och Kent Eriksson.

 

 

Nu blir Polykarpus teater - igen.

Klicka här under och läs mer.

Premiär 24 september


13 juni:

Sommaren innebär inte bara vila, utan jag framträder också på några ställen. Här några datum:

* Rockbandet Demens: Se vidare länk på startsidan


6 februari:

Nu finns ytterligare en av mina böcker utgiven i Storstilsbiblioteket, det vill säga en bok med större stil än vanligt. Kan lånas på biblioteken.

Sedan tidigare finns följande böcker utgivna i samma serie: 

Polykarpus dröm, Spanskans år, Storspovens sång, En levande stjärna, Guldtuppen och Suckarnas allé. Fråga efter dem på ditt bibliotek!